top of page
TOPPEN

EN GÅRD PÅ LANDET

FÖR KREATIVA

UTTRYCK OCH INTRYCK

NACKSVING GUSSJÖ

Kulturkomplexet Gussjölov är en samling företag, privatpersoner och föreningar som verkar på eller i anslutning till Erik-Ols Gård i Gussjö. Här är de allihop i mer eller mindre kronologisk ordning.!

 

NACKSVING GUSSJÖ

GUSSJÖLOV FESTIVAL

KULTURSTALLARNA

NACKSVING GUSSJÖ LIVE SESSION

OM OSS

TACK TILL

 

STUDION

Nacksvings lokaler ligger insprängda i berggrunden av Göteborgs ringmur, på historisk mark, alldeles intill de underjordiska gångarna vid bastilljonen Carolus Rex. Lokalerna byggdes från början som kombinerad restaurang och museum i medeltida stil, och mycket av detta finns bevarat än idag, bl.a. både vägg- och takmålningar. Miljön är mycket inspirerande och unik i sitt slag. Den totala ytan är på över 300 kvadratmeter.

Studion byggdes 1973 och var en av de första med 24-kanals-bandspelare i Sverige. Under större delen av sjuttio- och åttiotalen var studion den västsvenska proggrörelsens flaggskepp. På senare år har dock de politiska åsikterna fått ge vika för bl.a. en modernare maskinpark, samtidigt som vi fortfarande har kvar, och ofta använder, de gamla analoga maskinerna.

Våren 2012 påbörjades utvecklingen av Nacksving Gussjö i och med inspelningen av Dan Viktors album ”Vägen Hem”. Då var studiohuset bara halvvägs renoverat. Golvet var nytt, men innerväggarna var nedrivna och isoleringen hängde ut. När det regnade regnade det in och när det blåste blev man rufsig i håret. Dan Viktor och Isak Edh körde upp en av Nacksvings 200 kilo tunga bandspelare, ett mixerbord och tillhörande studioutrustning. 

GUSSJÖLOV FESTIVAL

Marcus Cederlöf, som då var nybliven praktikant, hjälpte till med att åka runt och hämta ett piano och en taffel. Återvinningsvaruhuset Strömsbacka i Sala tömdes på möbler och fina grejer, samt enorma mängder trasmattor som hängdes upp på väggarna för att förhindra att isoleringen rasade in.

 

Till hösten flyttade Marcus Cederlöf in på gården som Dan Viktor hade hyrt i 6 år. Tillsammans gjorde de i ordning garaget som en tillfällig studio medan renoveringen av studiohuset skulle fortsätta. I denna studio har Dan och Marcus spelat in och producerat flera plattor med olika band och artister.

 

Sommaren 2013 flyttade Dan Viktor upp till Hälsingland, och det är idag Marcus som är ansvarig för Nacksving Gussjö. Efter mycket blod, svett och tårar är studiohuset nu klart och hopkopplat med garaget, som har blivit ett renodlat kontrollrum.

NACKSVING GUSSJÖ

GUSSJÖLOV FESTIVAL

KULTURSTALLARNA

NACKSVING GUSSJÖ LIVE SESSION

OM OSS

TACK TILL

FESTIVALEN

Idén om en festival på gården hade länge legat och grott i Dan Viktors tankar men förhindrats av ett frenetiskt turnerande landet runt. När Peace & Love i Borlänge ställde in sin festival 2013 gjorde vi (Marcus Cederlöf, Gustav Enarsson, Sara Trolin och Alexandra Törnros) slag i saken och arrangerade vår första egna festival på bara en månad.

KULTURSTALLARNA

Vi använde oss av vad vi redan hade, ringde in våra musicerande vänner, hyrde en bajamaja, gjorde en flagga och bara körde. I tre dagar! Det blev givetvis en stor succé!2014 körde vi igen. Denna gången också tre dagar och 20 band. Vi gjorde allt själva: sålde biljetter, tog hand om banden och gästerna, samt rattade ljudet till de flesta banden. Det var intensivt och kul men efter festivalen var vi helt slutkörda.

Sedan 2015 har vi frivillig entré. Den som gillar arrangemanget och musiken lägger ett bidrag i fågelholken som sedan går direkt till banden och ljudteknikerna. 

Gussjölov har haft runt 100 konserter med artister i alla möjliga genrer. Det är vi väldigt stolta över!

 

NACKSVING GUSSJÖ

GUSSJÖLOV FESTIVAL

KULTURSTALLARNA

NACKSVING GUSSJÖ LIVE SESSION

OM OSS

TACK TILL

 

KONSERTLOKALEN OCH KONSTGALLERIET

Direkt efter vår första festival 2013, gick vi på nästa projekt: Kulturstallarna! 

Live Session

Den gamla ladugården var fylld från golv till tak med bråte som den förra ägaren hade samlat på sig. På en månad tömde vi, slog sönder betong från den gamla ladugårdsinredningen, byggde scen och pyntade. I slutet av juli hade vi invigning av Kulturstallarna. Vi serverade mat och dryck, Dan Viktor och Caj Karlsson stod för underhållning, vi hade över 50 besökare och stämningen var magisk!


 

Vi har efter det haft flera sommarkonserter i Kulturstallarna, perfekt för den som vill komma och lyssna på musik i goda vänners lag. Det serveras givetvis kaffe i pausen.

 

NACKSVING GUSSJÖ

GUSSJÖLOV FESTIVAL

KULTURSTALLARNA

NACKSVING GUSSJÖ LIVE SESSION

OM OSS

TACK TILL

 

Nacksving Gussjö Live Session

Om Oss

Nacksving Gussjö Live Session är ett samarbete mellan föreningen Kulturstallarna, Fotografen Adam Tonér och musikstudion Nacksving Gussjö. Lite då och då arrangerar vi konserter i Nacksving Gussjös studio med olika band och artister. Alla konserter filmas och spelas in och höjdpunkterna läggs i efterhand upp på Youtube. Det är små, intima spelningar där publiken nästan sitter i knät på artisterna.

 

Vill du se en Live Session spelning? Följ oss på Facebook

 

Vill du se tidigare Live Session spelningar? Följ länkarna till Youtube

NACKSVING GUSSJÖ

GUSSJÖLOV FESTIVAL

KULTURSTALLARNA

NACKSVING GUSSJÖ LIVE SESSION

OM OSS

TACK TILL

 

Marcus Cederlöf

Marcus är utbildad musikproducent vid Örebro Musikhögskola och jobbar idag på Nacksving Gussjö som tekniker och producent. Han har blivit kallad festivalgeneral av de övriga i kulturkomplexet för hans drivkraft i att genomföra Gussjölov Festival och Kulturstallarna. Marcus är också musiker och artist, och släppte sin debutplatta ”Stick i Stäv” under sin egen label ”Black River Tapes" i Januari 2015. Men som hans firmanamn "Gussjölov Musik & Mankraft" antyder gör han lite vad som helst. Behöver du någon som kan flytta ett piano, köra en traktor eller gräva en grop, så behöver du inte leta längre!

Gustav Enarsson

Gustav är hela bygdens ”Go to guy” när det gäller musik. Vet du något band som kan spela hos oss, frågar de. Javisst, svarar Gustav. Jag har fem stycken! Gustav är en mycket talangfull musiker med ett extra sinne för musikaliska arrangemang, och har skapat sig ett namn i bygden i och med sitt engagemang i kyrkan, jobb i skolan, och om du trilskas lite så är han en utmärkt yogalärare!

Sara Trolin

Sara är under utbildning vid Dans- och cirkushögskolan. Hennes intresse för dans har alltid varit starkt, och det har tagit henne runt om i landet på olika skolor ända sedan gymnasietiden. Sara besitter en konstnärlig ådra som få har skådat. Hennes passion i allt hon dansar, sjunger, spelar eller skriver tycks aldrig lämna någon oberörd. Sara är konst!

Black River Tapes är ett oberoende musikbolag som ger ut musik som kommer från eller har anknytning till Nacksving Gussjö eller svartådalsbygden. 

 

Dan Viktor Art

Även om Dan Viktor inte längre bor på gården kommer han alltid att räknas som en viktig del av Kulturkomplexet Gussjölov. Dan Viktor är en hårt turnerande visartist som givit ut nio egna album sedan 2000. Han är också en fantastisk konstnär, musikproducent och delägare i Nacksving Studios. Dan hyrde Erik-Ols gård i 6 år innan Marcus Cederlöf flyttade in, och är den person som har satt igång hela idén med Kulturkomplexet Gussjölov och Nacksving Gussjö.

Enarsson Bil & Plåt

Tack till

Helle och Lars-Bennie Enarsson

Sist men inte minst: Kulturkomplexets hyresvärdar! Det är de som står ut med allt ståhej och stök som vi ställer till med; som hjälper till och fixar; som ringer in en elektriker när vi hade tänkt oss en skarvsladd; som grusar upp den leriga entrén när vi tänker gummistövlar; som snällt tömmer maskinhallen på maskiner så vi kan bygga om den till scen!

 

NACKSVING GUSSJÖ

GUSSJÖLOV FESTIVAL

KULTURSTALLARNA

NACKSVING GUSSJÖ LIVE SESSION

OM OSS

TACK TILL

Tack Till:

Västmanlands Stengravering och Söderbergs Spetsbrunnar

Karin Jonstad och Rolf Söderberg

Per Persgården

Monica Yngvesson och Karl-Erik Johansson

ABF - Arbetarnas Bildningsförbund

Wiking Ytterholm

bottom of page